WBE Certified Learn More
Menu

Horseshoe Casino Baltimore

Floura Teeter provided design and construction administration for the streetscape and entertainment plaza at the new $442 million Caesar’s Horseshoe Casino, located in South Baltimore.

Located on a former brownfield site, the streetscape features specialty paving and extensive street tree and foundation plantings and will define the site vocabulary for the entire corridor. The entry sequence, which includes valet parking drop off and pick up and a 4,000-space parking garage, conveys the excitement of arriving at a world-class gaming facility. The flexible plaza space serves as a venue for both planned events and informal gatherings. The plaza is adjacent to dining terraces and serves to both screen and engage dining patrons.

The design blends the scale of the building architecture with the scale of the parking garage to create a space that will anchor the casino development and serve as a terminus for future development in this area, a designated entertainment corridor. The project achieved LEED Gold certification.

Project Category:
Hospitality
Location:
Baltimore, MD
Client:
Caesar’s Entertainment
Architect/Engineer:
ka, inc.
Contractor:
Whiting Turner

Notable project features include:

Numerous awards, including Urban Land Institute Wavemaker Award, a USGBC Wintergreen award and a Baltimore SmartCEO Skyline award.

Local significance as the first piece in a redevelopment plan that activates the southern gateway to the Inner Harbor; a corridor that includes two Major League sports facilities.

Notable sustainable design efforts, including extensive plantings that far exceeded requirements and compliance with Chesapeake Habitat Protection Critical Area requirements.

Due to its location on a former industrial site and designated brownfield, extensive soil testing was required and it was determined that existing soil could not be used. In response, a special soil specification was developed and manufactured soil was brought in from offsite and used throughout the site.

A sustainable project, the project was designed to meet LEED Silver standards including the use of native plants and capturing water for reuse for irrigation. Ultimately the project achieved LEED Gold certification. Adjacent to the Patapsco River’s Middle Branch, the site is located in the Chesapeake Habitat Protection Critical Area and also had to meet all requirements associated with this designation. Additional sustainable features include a water collection system collecting from the parking garage’s roof, recycled irrigation water and a highly-reflective roof to reduce “heat island effect.”

Floura Teeter also relocated utilities found in many of the tree pits, and advocated for 4” of soil to be removed and replaced to install trees, as opposed to the 2” contractors initially excavated.

As a 335,000 SF facility with a 4,000-space parking garage located along a 6-lane roadway, it was important for the design to bring a human scale and sensibility to the hospitality project.

Strategically-selected and placed plantings serve as a buffer from the road and work with streetscape elements and specialty paving to create a pedestrian zone along the street where none existed before. Additionally, the plantings, paving detail and street furniture provide human scale to the surrounding architecture.

The casino is the first piece in a redevelopment plan that will serve as the southern entrance into Baltimore City. This planned entertainment corridor is anchored by the casino at one end and M & T Bank Stadium (home of the Baltimore Ravens NFL team) at the other. As the anchor for this planned entertainment district, it was critical for the casino to set a dynamic and welcoming tone.

The final project design features a plaza that integrates the garage and building while creating harmony for the future entertainment district. Paving patterns unify all pedestrian zones within and around the casino and establish the streetscape character well beyond the project site.

Finally, the planting design was crafted to accommodate the juxtaposition of the Gwynns Falls Trail natural area that winds through the park behind the garage with a highly urbanized site used by a high volume of people. Screen planting effectively mitigates the ground level and enhances the park landscape.

Read The Newsletter - Keep up-to-date with the latest developments at Floura Teeter

Headline